Kommunikációs tréning – a lovaktól ellesve

 

Mi, emberek, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kommunikáció terén a csúcson állunk. Erről Csontó Zoltánnak – ő többek között westernlovak tenyésztésével foglalkozik Veszprémhez közeli „ranch"-én – egészen más a véleménye. Évek óta tanulmányozza a lovak viselkedését, valamint az ember és ló közötti kommunikációt.

– Néhány éve ismerkedtem meg egy amerikai trénerrel, Pat Parellivel, aki minden általam eddig megismert módszernél jobban képes segíteni az emberek és lovak közötti kommunikációt – állítja Csontó Zoltán.

Akik elvégzik az amerikai tanfolyamait és a most már Csontó Zoltán által is szervezett kurzusokat, egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy nemcsak a lovak közelében eltöltött idő hatott rájuk megnyugtatóan, de azt tapasztalták, hogy maguk is megváltoztak. Jobban tudnak élni adottságaikkal az élet egyéb területein is, nem csupán a lovakkal végzett tevékenységekben.

Csontó arra gondolt, hogy nem lenne haszontalan tanfolyamaik anyagát, egy kicsit átdolgozva, olyan emberek számára is elérhetővé tenni, akik nem akarnak ugyan lovagolni, mégis fejleszthetnék – szinte játékos formában – bizonyos képességeiket, hogy jobban helytálljanak az életben.
A tenyésztő szerint tehát a lovakkal való foglalkozás kamatozhat az élet több területén is. Ezek az állatok is különböző karakterek, és mindennapjaikhoz hozzátartozik a versengés és az együttműködés, csakúgy, mint az emberek esetében.
Csontó szerint a cégek menedzsmentjének összetartását segítő, egyre divatosabb „outdoor" programok sorában – mint amilyen a rafting, vagy a különböző túlélőtáborok – hasznos kuriózumnak számíthatna egy-egy ilyen „lovas" foglalkozás.